Fair rewards update 2024-2025

 

 

Een overzicht en vooruitblik van beloningstrends 

Met veel plezier informeren wij je over de laatste ontwikkelingen in ‘beloningsland’. In deze Fair rewards update bespreken we enkele belangrijke trends en ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op je organisatie en medewerkers. Deze update gaat daarnaast ook in op de verwachte verhogingen per januari 2025.  

Sinds het bestaan van Styr houden wij de beloningsmarkt bij met focus op de vaste beloning. We volgen de ontwikkelingen in de beloningsmarkt via literatuur, werkgeversverenigingen en vakbonden en natuurlijk in de beloningsprojecten bij onze klanten.  

Het is bij Styr een traditie geworden om na de zomervakantie contact te hebben met onze klanten over de verwachte inflatie en marktstijgingen per januari van het volgend jaar. Onze klanten gebruiken deze informatie voor de budgetrondes en aanpassingen van hun loongebouw. 

Benchmarkinformatie standaard in Styr model licenties 

Denkend in waarde voor onze klanten, hebben we in 2021 besloten om bij Styr model licenties jaarlijks standaard benchmarkinformatie voor vast inkomen te geven. Deze benchmarkinformatie betreft de mediaan van de Algemene Markt Nederland per Styr level voor het totaal vast inkomen. De mediaan van de Algemene Markt Nederland is een stabiele markt en geeft vaak meer dan voldoende houvast. Onze klanten met een Styr licentie ontvangen de benchmarkinformatie in januari. Mocht dit nog niet afdoende zijn, dan kunnen onze klanten door onze gemakkelijke conversie met andere functiewaarderingssystemen ook aanvullende en internationale benchmarkdata kopen.   

Indicatie verhogingen 2025

Wij verwachten dat de totale collectieve verhoging zal uitkomen tussen 2,7% en 3,2%.  

Deze verhoging is exclusief individuele salarisstijgingen van medewerkers die nog ruimte hebben om tot het maximum van de schaal door te groeien of die een promotie krijgen. De collectieve verhoging én de individuele salarisstijgingen tezamen bepalen uiteindelijk met welk percentage een organisatie de loonsom ophoogt.  

Belangrijk om nogmaals te benadrukken; deze indicatie is een algemene richtlijn en kan voor specifieke sectoren/organisaties (sterk) afwijken. Uiteraard dient de organisatie uiteindelijk zelf de loonsom te bepalen en te verdelen, mede afhankelijk van de genoemde ontwikkelingen.  

Trends & ontwikkelingen

Ontwikkelingen bij CAO's in Nederland 

De CAO lonen in Nederland zijn recent flink gestegen. Dit is echter grotendeels toe te schrijven aan een inhaalslag die plaatsvond na een periode van gematigde loonontwikkeling. Deze ontwikkeling heeft minimale impact op onze markt. De loonlijnen van deze CAO’s komen daarmee dichter bij onze mediaan wat wij een mooie ontwikkeling vinden.  

 

Salarisgroei van young professionals verdient wederom aandacht  

In de afgelopen jaren worden er, naast een collectieve verhoging, minder individuele salarisverhogingen gegeven. Dat maakt dat met name de ‘young professionals’, die enkele jaren ervaring hebben, achterblijven, waar ze juist goede salarisstappen hadden moeten maken. Wij adviseren om deze groep goed in de gaten te houden en hen, waar mogelijk, extra verhoging te geven zodat ze betaald krijgen conform het beloningsbeleid. Het Styr click-model is daarbij een handig hulpmiddel.  

 

Inflatie stabiliseert 

Na een periode van hoge inflatie zien we nu een zekere normalisering. Hoewel de inflatie nog steeds van invloed is op de koopkracht, lijkt de ergste piek achter de rug. Dit geeft organisaties de kans om de salarisontwikkelingen beter te balanceren met focus op het individu zonder extreme correcties op basis van inflatoire druk. 

 

Impact van het minimumloon 

Hoewel de schalen binnen de eigen organisatie vaak boven het minimumloon liggen, merken we dat veel bedrijven aan de onderkant van hun salarisschalen aanpassingen moeten doorvoeren. Dit leidt ertoe dat de lagere salarisschalen smaller worden. Het is raadzaam om te onderzoeken of ook binnen jouw organisatie aanpassingen in de lagere schalen nodig zijn om een rechtvaardige beloningsstructuur te waarborgen. 

 

Wetgeving ‘equal pay en gelijke kansen’  

In deze update willen we opnieuw aandacht vragen voor de aankomende wetgeving rondom 'equal pay', zoals we dat ook in de vorige editie (oktober 2023) hebben gedaan. De kern van de EU Pay Transparency Directive (richtlijn transparantie van beloning in de Europese Unie) is het bevorderen van gelijkheid in beloning tussen mannen en vrouwen voor hetzelfde werk of werk van gelijke waarde. Deze richtlijn is een belangrijke stap om genderongelijkheid op het gebied van beloning aan te pakken en ervoor te zorgen dat mannen en vrouwen eerlijk worden beloond voor gelijkwaardige arbeid. De implementatie van deze wetgeving in Nederland staat gepland voor juni 2026. 

 

Toch is het simpelweg vergelijken van mannen- en vrouwensalarissen voor ons niet voldoende om een volledig beeld te krijgen van ‘echte’ equal pay. Het vraagt om context en nuance. Met het Styr model, dat uitgaat van het denken in probleemoplossend vermogen en talentpaden, krijg je een veel diepgaander inzicht in wat werkelijke gelijkheid in beloning betekent. 

 

Styr draagt bij aan het Leerboek HRM 

Met trots kunnen wij melden dat Styr heeft bijgedragen aan het nieuwe Leerboek HRM van Kampermann en Kluijtmans. We zijn gevraagd vanwege onze innovatieve bijdrage aan het HR-vak met ons Styr model. Dit leerboek, ook wel bekend als de "bijbel van Kluijtmans", wordt gebruikt door alle hogescholen in Nederland voor hun HRM-opleidingen. 

Ons hoofdstuk is volledig gewijd aan beloning in de breedste zin van het woord waar het Styr model onderdeel van uitmaakt. Hierin belichten we het belang van rechtvaardige beloning en behandelen we de fundamentele principes van het model. We laten zien hoe het Styr model in de praktijk bijdraagt aan eerlijke en transparante beloningsstructuren binnen organisaties. 

 

Dit hoofdstuk hebben we samen geschreven met The Rewards Collective, een samenwerking waar we trots op zijn. We werken graag met hen samen, niet alleen omdat we dezelfde visie delen op het principe van fair rewards, maar ook omdat zij uitstekende vakprofessionals zijn die het volledige spectrum van beloning aanbieden. Dit omvat niet alleen primaire beloning en bonusregelingen, maar ook secundaire beloningsvormen zoals onkostenvergoedingen, pensioen en mobiliteitsregelingen. 

 

Styr goes international 

Het Styr model blijft niet onopgemerkt, ook niet buiten Nederland. Steeds meer internationale organisaties ontdekken de waarde van het model en implementeren het in hun eigen beloningsstructuren. Daarmee wordt het Styr model nu toegepast in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zweden, Duitsland, UK, Ierland, Denemarken, Zwitserland, Spanje, Marokko, USA, China, Brazilië, Australië, Nederlandse Antillen, Singapore. Dit heeft ook effect op het Styr dock (online tooling). Deze is nu ook beschikbaar in de volgende talen: Duits, Vlaams, Frans, Pools, Spaans. 

 

De komende maanden blijven we de ontwikkelingen op de voet volgen en in januari stellen we definitief onze benchmark vast voor het jaar 2025. Uiteraard zijn we nieuwsgierig naar jullie visie en feedback. Ook voor andere vragen kun je contact opnemen met je contactpersoon of met Lonneke Keurs, onze Operations Manager, via lonneke@styr.nl.  

 

Met vriendelijke groet,  

Team Styr

Begrippen  

Vast Inkomen 

Onder vast inkomen vallen het vaste salaris, vakantiegeld en een vaste dertiende maand/eindejaarsuikering. Bonussen en vergoedingen vallen hierbuiten.  

 

Mediaan van de markt  

De mediaan van de Algemene Markt is de middelste waarneming in de markt. Het betekent dat 50% van de organisaties meer betaalt en 50% van de organisaties minder.  

 

Algemene Markt Nederland 

De Algemene Markt Nederland is een stabiele databron met daarin een goede dwarsdoorsnede van het Nederlandse bedrijfsleven (de zogenaamde BV Nederland), waaronder: Chemie, Bouw, Energie, Banken, Professionele dienstverlening, Retail & Wholesale, Technische & -productie bedrijven, IT, High Tech, Transport, (Semi) publieke dienstverlening. Deelmarkt-informatie is vaak minder stabiel of heeft vaak te weinig data. Voor specifieke benchmarkdata verwijzen wij onze klanten naar gespecialiseerde benchmarkbureaus.  

Waar kunnen we je mee helpen?

Geen resultaten gevonden.